zondag 31 januari 2016

Komende week: Parkcross (Maldegem), Waaslandcross (Sint Niklaas) en Aardbeiencross (Hoogstraten)

Komende week staan er in België drie profcrossen op het programma. Op woensdag 3 februari wordt in Maldegem de Parkcross gehouden. Op zaterdag 6 februari vindt in St. Niklaas de Cyclocross van het Waasland plaats. Die wedstrijd telt mee voor de Bpost Bank Trofee. Op zondag 7 februari wordt Cyclocross Hoogstraten gehouden. Die wedstrijd staat ook wel bekend als de Aardbeiencross. De veldrit in Hoogstraten telt mee voor de Superprestige Veldrijden. Zowel de Waaslandcross van Sint Niklaas als de Aardbeiencross van Hoogstraten worden live op tv uitgezonden. 

Meer info:

woensdag 27 januari 2016

Komende crossen: WK veldrijden in Zolder en Parkcross in Maldegem

Komend weekend staat in het teken van het WK veldrijden in Heusden-Zolder. Op zaterdag 30 januari vinden de WK's plaats voor de Junioren, de Dames-beloften en de Dames Elite. Op zondag 31 januari worden de WK's gehouden voor de Heren Beloften (U23) en de Heren Elite (profs). 

Startlijsten WK veldrijden 2016

In het onderstaande schema staan de starttijdstippen van alle wedstrijden van het WK Cyclocross 2016. Ook vindt u hieronder alle startlijsten van het WK veldrijden 2016.

Zaterdag 30 januari:

Zondag 31 januari:
Parkcross Maldegem:

De eerste Belgische profcross die na het WK veldrijden worden verreden is de Parkcross in Maldegem. Die wordt op woensdag 3 februari gehouden. Deze wedstrijd afficheert zich als de 'herkansingswedstrijd van het WK'. Voor renners die een tegenvallend WK cyclocross hebben gereden, is deze Parkcross de eerste mogelijkheid om 'sportieve revanche' te nemen.

Meer info:

maandag 25 januari 2016

Voorbeschouwing: favorieten WK veldrijden 2016

Komend weekend wordt in Zolder (België) het WK veldrijden 2016 gehouden. Wie zijn de favorieten voor dit WK cyclocross in de categorieën heren elite (profs), dames elite, heren beloften (U23), dames beloften (U23) en junioren heren?

WK heren elite (profs)

Vanwege zijn indrukwekkende prestaties van de afgelopen weken is de Nederlander Mathieu van der Poel de grote favoriet voor de zege op het WK veldrijden voor de heren elite (profs) 2016. Zijn belangrijkste concurrent lijkt de Belg Wout van Aert te zijn, die een buitengewoon sterk seizoen heeft gereden (in de beginfase van het seizoen 2015-2016 was Van Aert nagenoeg onklopbaar). Van Aert leidt in alle grote veldritklassementen van dit seizoen:  de Superprestige, de Bpost Bank Trofee, de Wereldbeker en de UCI Wereldranglijst Veldrijden.

Van der Poel miste wegens blessureleed een deel van het seizoen. Velen denken dat Van der Poel juist dankzij de verplichte rust die hij door zijn blessures aan het begin van het seizoen moest nemen, nu aan het einde van het seizoen fitter en minder uitgeput is dan de andere veldrittoppers.

Wie zijn andere belangrijke kanshebbers voor de wereldtitel bij de heren elite (profs)? In theorie biedt het parcours in Zolder ook kansen aan de Nederlander Lars van der Haar, en de Belgen Kevin Pauwels en Sven Nys. Pauwels sukkelt echter met rugproblemen. Voor Van der Haaren en Nys geldt, dat ze in het afgelopen seizoen allebei een zeer sterke periode meemaakten, maar ze lijken juist in de weken voorafgaand aan het WK veldrijden niet meer over de ultieme topvorm te beschikken.

Overige WK's

Bij het WK voor de heren beloften is de Belg Eli Iserbyt de topfavoriet. Bij het WK voor de junioren is de Belg Jappe Jaspers een belangrijke kanshebber, maar ook de Nederlander Jens Dekker behoort tot de kanshebbers. Jens Dekker is overigens een zoon van ex-prof Dick Dekker. Dick is een broer van Erik Dekker en Jens is dus een neef van Erik Dekker.

Bij het WK voor de dames is de Belgische Sanne Cant de absolute topfavoriete, niet alleen omdat zij een ijzersterk seizoen rijdt, maar ook omdat het parcours in Zolder haar zeer goed ligt. Bij het WK voor de dames beloften (U23) is het moeilijker om een absolute topfavoriet aan te wijzen. Tot de kanshebbers voor deze titel behoren waarschijnlijk onder meer de Amerikaanse Noble, de Oostenrijkse Heigl, de Belgische Femke Vandendriesche, de Italiaanse Alice Maria Arzuffi en de Nederlandse Maud Kaptheijns.

maandag 18 januari 2016

Komend weekend: Cyclocross Rucphen en Wereldbekerveldrit Hoogerheide (GP Adrie van der Poel)

Komend weekend worden er in Nederland twee profveldritten verreden. Op zaterdag 23 januari wordt de Cyclocross van Rucphen (Grote Prijs M.J. Oomen Groep) gehouden. Op zondag 24 januari wordt in Hoogerheide de Grote Prijs Adrie van der Poel verreden. De GP Adrie van der Poel is de slotwedstrijd van de UCI Wereldbeker veldrijden en wordt live op tv uitgezonden. De Cyclocross van Rucphen wordt helaas niet live op tv uitgezonden. 

Meer info:



maandag 11 januari 2016

Komend weekend: Kasteelcross Zonnebeke (Bel) en Wereldbekerveldrit in Lignières (Fra)

Komende zaterdag wordt in Zonnebeke de Kasteelcross verreden. Deze veldrit wordt live op tv uitgezonden door Play Sports (Telenet). Komende zondag wordt in Frankrijk de wereldbekercross van Lignières-en-Berry verreden. Die Franse wedstrijd wordt door Telenet zowel op Playtime als op Play Sports live uitgezonden. Voor die wereldbekercross zullen ook livestreams op het internet beschikbaar zijn. 

Meer info:

maandag 4 januari 2016

Nationale kampioenschappen (NK en BK) en de Cyclocross Otegem

Komend weekend worden in veel landen de nationale kampioenschappen veldrijden gehouden. Het Nederlands kampioenschap wordt georganiseerd in Hellendoorn. Het Belgisch kampioenschap vindt plaats in Lille. De Belgische publieke omroep VRT (Sporza) zendt op zondag 10 januari het BK veldrijden live op tv uit. Een dag later, op maandag 11 januari, wordt de Cyclocross van Otegem gereden. Die wedstrijd in Otegem wordt dit jaar voor het eerst ook live op tv uitgezonden, door Telenet Play Sports. 

Meer info: